Dijital Dünya & Yapay Zeka ve ChatGPT

İlker Güneş
5 min readFeb 5, 2023

--

Eskiden daha çok bilim kurgu filmlerinden aşina olduğumuz ve arka planda da aslında ufak ufak korktuğumuz yapay zeka şu anda yediden yetmişe herkesin bir şekilde fikir sahibi olduğu bir konu haline geldi.

Bu kadar kişi bilince de bu kelimeler üzerine olan tanımlar oldukça farklılık gösterebiliyor. Bazılarına göre yapay zeka bizim adımıza düşünüyor, bazılarına göre bizim bilmediklerimizi biliyor, bazılarına göre sürekli öğrenip yakında da dünyayı ele geçirecek yeni bir tür olarak konumlanabiliyor.

Son zamanlarda ChatGPT adlı sohbet robotu ile aslında yapay zeka insanlar için en ulaşılabilir hale gelmiş durumda. Henüz test aşamasında olmasına rağmen oldukça fazla kişinin dikkatini fazlasıyla çekmeyi başardı diyebiliriz. OPEN AI tarafından yapılan bu robot aslında büyük bir dönüşümün de parçası.

Son dönemde ise bu ve benzeri etkilerle birlikte yapay zeka yatırımları hızla artmaya devam ediyor. Sadece ChatGPT değil bir çok farklı platform bu konuda geliştirme ve uygulamalarını hayata geçiriyor. Benim en çok dikkatimi çekenlerinden bir tanesi Historical Figures adlı yapay zeka uygulaması. Bu uygulama ile çok ünlü kişilerle karşılıklı sohbet edebiliyorsunuz. Bunun gibi bir çok farklı uygulama da mevcut ve artık bize bir download mesafesi kadar yaklaşmış durumda.

Dijital dünyada yapay zekanın önemi

Yapay zekanın zaten doğduğu yer olan dijital dünya ise çok potansiyelli ve sürprizli bir maden. Artık dijital dünyada müşterilere tıpkısının aynısını sunma dönemi sona erdi. Sadece fiyat indirimi yaparak tercih edilmek için de doğru bir dönemde değiliz. Pandemi dönemiyle birlikte artan dijital alışveriş üzerinden hacim yaratma üzerine kurulu bir çok şirket stratejisi, post pandemi dönemiyle birlikte bu yönlerini karlılık ekonomisine doğru kaydırma eğiliminde.

Hem karlılığı destekleyecek hem de müşteri ve perakende trendlerini yakalayabilecek sistemlerin dizayn edilmesi için de sahip olduğumuz veriyi nasıl işlediğimiz çok önemli hale geliyor. Artık şirketlerin aksiyonlarını belirlerken dikkate alması gereken en önemli stratejilerden biri “Veri Odaklı Kararlar” verebilmek ve “Veri Odaklı Karar Verebilen Yapılar” kurabilmek. Bunu yaparken şirketlerin fiziksel kanallarında, dijital kanallarında ve çağrı merkezlerinde oluşan datalarının merkezi bir sistemde buluşturularak analiz edilmesi, dışarıdan gelen pazar metrikleri, rekabet koşulları, fiyatlandırma gibi etkenlerle birleştirilerek aksiyon planlarının oluşturulması tüm her şeyin temelinde yar almakta.

Milyarlarca datanız varsa bunu elle analiz etmek ya da excelde insan gücüyle çözümler üretebilmek çok kolay olmaz. İşte yapay zeka tam olarak da bu alanda devreye giriyor. Tüm dataların buluştuğu ortak noktada yer alarak bu analizleri hayata geçirip e-ticaret dünyasını yeniden şekillendiriyor.

Temelde bir çok faaliyetin içinde yer alsa da yapay zeka dijital dünyada 5 ana başlığa ciddi etki edecek gibi duruyor;

1- Müşteri Deneyimi:

Bugün perakende dünyasında alışveriş yapan müşterilerin %86’sı daha iyi bir deneyim için daha çok ödemeyi göze alıyor. Sadece fiyat ve indirim üzerine kurulu stratejiler bir gün değişmeye mahkumdur. Tüketiciyi fiyat oyununun dışına çıkaracak en önemli konu da sizin kanalınızda yaşadığı eşsiz deneyimdir. Müşterilerin geçmiş alışveriş deneyimlerini, kanal tercihlerini, ürün tercihlerini ve mevcutta kullandıklarını ürün ve servisleri analiz ederek kişiselleştirilmiş bir müşteri yolculuğuyla fark yaratmanız mümkün olacak.

2- Ürün Önerileri:

Geçmiş satın alma tercihlerini analiz ederek, tüketicinin ilgisini çeken reklamlar ile yapılan analizler üzerinden bir sonraki en iyi alışveriş ihtimalini belirleyerek bu ihtiyaca yönelik ürün önerileri yapabilmek kanalınızı farklılaştırmak için oldukça kıymetli olacak.

Bunu yaparken diğer sitelerdeki fiyatlar, karşılaştırma siteleri ve çapraz satış kurguları ile konuyu direkt fiyat karşılaştırmasından sizin faydanıza olacaktır.

3- Müşteri Hizmetleri / Sanal Asistanlar:

Bugün alışverişlerini tam sepet adımında terkeden her üç müşterinden ikisinin ana şikayeti o an sahip oldukları bir soruya cevap bulamamak. İade politikası, ödeme alternatifi, kargo maliyeti, kupon kodu vb bir ihtiyaçla o an soruyu soramadıklarında sepet adımında terkedip konuyu kapatıyorlar.

İşte bu ve benzeri bir çok konu için en önemli çözümlerden biri Sanal Asistanlar!

Sanal asistanlar belki de sonraki 5 yılda en çok kullanacağımız yapay zeka alanı olacak. Call center vb kanallardaki maliyetleri minimize edebilmek ve süreçleri olabildiğince dijitalleştirmek, müşterilerinizin sorularını cevaplayabilmek, önerilerde bulunabilmek ve çözüm sunabilmek gelerek önümüzdeki dönemin en farklılaşması muhtemel deneyim araçlarından biri olacak gibi gözüküyor.

4- Kişiselleştirme:

Eskiden sadece fiyatlandırma olarak anılan kişiselleştirme artık müşteriye dokunduğunuz her an hayatınızın en önemli parçası halini alıyor. Reklam, ürün, fiyatlama, uygulama gibi bir çok noktayı müşterileriniz için kişiselleştirmeniz mümkün. Müşterinin gerçek zamanlı datası ve davranış modellemeleri ile yapay zekanın ortak platformda buluşarak mikro saniyeler mertebesinde milyarlarca satır verinin analiz edilmesi ve müşterilerinize doğru ürünün doğru içerikle sunulmasını içeren muhteşem bir güç.

Dijital dünyada müşterinize özel olarak dizayn edilen müşteri yolculukları olduğunu hayal edin. Bir ürünü almadan önce çok detaylı araştırma yapan bir müşterinize belki video asistan ile destek olurken, sadece ürünü almak isteyen müşterinizi direkt ödeme sayfasına düşürüp hızlıca alışverişini tamamlayabilir.

5- Akıllı Arama ve Yönlendirme:

İnternet siteniz ya da uygulamanıza geldiğinde banner ve reklam alanlarına tıklayanlar arasındaki en büyük fark, arama yapanların satın almaya daha meyilli olması. Arama yapan müşterilerinize mevcut davranış ve eğilimlerine göre çıkacak sonuçların listelenmesi ise tam bir yapay zeka konusu. Google’da en çok aranan kelimelerin sizin uygulamanızın arama motorunda müşterilerinizin karşılarına çıkaracağınız ürünlerle alakası oldukça kıymetli.

Peki gelecekte yapay zeka?

Yapay zeka bugün bir çok şirketin ya da iş adamının aslında dilindeki bir söylem. Mevcut datasını hafif tahminleyebilen hale getirebilen herkes kurduğu cümlenin içerisine yapay zekayı mutlaka ekliyor. Fakat aslında yapay zekanın gideceği yer buradan çok çok ileride.

Yukarıda bahsettiğim ChatGPT yapay sohbet robotuna birçok soru sorduktan sonra şunu merak ettim; acaba bu yapay sohbet robotu benim ihtiyaç duyduğum ürünlerle alakalı fikrini sorsam ne derdi?

Gördüğünüz gibi henüz test aşamasında olan bu yapay zeka sohbet robotu her ne kadar kendini güvence altına alan yanıtlar verse de size marka ve model önerileri yapmaya başladı. Farklı soru ve cevapları siz de deneyebilirsiniz.

Aslında ChatGPT gelişmiş versiyonuyla Google’ın rolüne, fiyat karşılaştırma sitelerinin rolüne hatta belki e-ticaret sitelerinin müşteri yorumlarının rolüne aday olarak büyümeye devam edecek gibi duruyor. Şirketlerin yatırımlarını sadece kendi datalarına değil bu tür platformlara da kaydırması muhtemel gözüküyor.

Siz de müthiş bir bilgi kütüphanesine sahip ve sizin her sorunuza cevap verebilecek bir sanal alışveriş arkadaşı istemez miydiniz?

--

--